Historia

StorJohans första bil
Uppvakning på födelsedagen

1904. Första huset byggdes till James G Calvert som då var ny disponent för Billeud Aktiebolag. Huset var en enorm träbyggnad och låg på samma plats som det nuvarande huset. Huset kallades då för Calverts Villa. Samtidigt byggdes även Annexet som finns kvar.

1907 Flyttade Christian Storjohann in och blev disponent på Billeruds AB. Han kom från Bergen i Norge och började sin karriär som lantbrukselev på Remmene gård i Värmlands Bro. Efter att ha utbildat sig inom jordbruk, varit rättare och arrendator blev han anställd på Hilldringsbergs gård. Där fick han in en fot i pappersmassaindustrin.

Christian Storjohann, allmänt kallad Storjohann, hade stor betydelse i Billeruds historia. Under hans 40 år som disponent expanderade Billeruds AB till att disponera över inte mindre än 13 pappersbruk i Värmland.

Här på Villa Billerud fanns då bl.a. 3 trädgårdsmästare anställda på heltid, en privatchaufför och husor. Det sägs att Storjohann var mycket ekonomisk. Under hans tid på Villa Billerud kostades inget på, så huset blev i omodernt och i dåligt skick. När den nya disponenten tog med sin fru hit så grät hon när hon fick se huset. På den tiden fattades inte pengar inom företaget så styrelsen beslöt att riva det gamla huset och bygga nytt.

1959 stod så det nya Villa Billerud klart! Huset är mycket påkostat och rejält byggt. Marmorgolv, ekparkett och exklusiva badrum som står sig än idag. Villa Billerud tjänade som disponentbostad fram till 1986 då huset gjordes om till kontor åt Billeruds skogsförvaltning.

2004 flyttade nuvarande ägaren Ann-Marie Fernlöf in. Hon driver även Klaraborg i Borgvik och Villa Rosenhill. Egendomen består av 9 ha mark, 1,5 ha vatten, 800 m strandtomt, tennisbana m.m. Stora huset är på 1030 m2 och annexet är på 460 m2.

Huset har renoverats och anpassats till att användas som hotell och pensionat. En del av huset används till privat bostad. Idag finns här 12 gästrum med plats för ca. 23 personer. I stora huset finns 5 gästrum, det finns även salonger, frukostmatsal och konferensrum.